Злато и сребро за милиони отиват в канализацията

Злато за милиони, изгубено в тоалетни

На всички ни се е случвало да пуснем водата след нещо ценно, попаднало погрешно в тоалетната. Но надали ни е хрумвало, че там долу, в каналите, има златни мини, и това понякога е буквално. Учени са определили, че само в Швейцария, злато и сребро за по около 1.5 щатски долара отиват в канализацията всяка година. Това е доста кръглата сума от 3 милиона долара, и изтича в тоалетните на една-единствена държава.

Успокояващата новина, преди да започнете да се кахърите за изгубеното богатство е, че реално не си струва усилията да се опитваме да си върнем канализационните богатства.Това е така, дори и като се вземат предвид всички други ценни метали, които също могат да се намерят долу.

Наличието на метали в отпадъчните води е известно от много време, защото те често се използват за напояване на насажденията. Но едва наскоро учените се решили да проверят за наличието на ценни метали. Цифрата за САЩ, например, е 13 милиона долара годишно. Основните източници на метали за канализацията са, преди всичко, индустриите. Домакинствата за късмет не са начело в тази класация.

Подобни статии

Top