Змии плъзнаха из Лаута, плашат пловдивчани (СНИМКА)

Катерят се по дърветата в парка

Змия стресна  пловдивчани, които се разхождаха в парк „Лаута“. Това разказа читателка на DCNEWS, която ни изпрати и снимка.

Докато се разхождала вчера с приятели из парка, забелязала по ствола на едно от дърветата да се изкачва около еднометрова змия.

Според читателката ни Лаута бил много оживен, както обикновено в празнични дни при хубаво време.

Подобни сигнали в Пловдив има всяка година. Със затоплянето на времето влечуги плъзват из паркове и градинки. Досега за „Лаута“ обаче не е получаван сигнал, а този е първият не само за тази година, но и досега, обясни пред репортер на DCNEWS експертът по екология в район „Тракия“ Винелина Видолова.

Според нея въпросната змия е смок мишкар. Той не е отровен, но хапе силно, когато е заплашен. В България е разпространен в цялата страна до надморска височина 1600 m. Предпочита широколистни и смесени гори. Активен е през деня, като лесно се катери по дървета и храсти. Основната му храна са гризачи, птици, яйца.

„В Пловдив друг вид змии няма“, посочи Видолова.

Какво да направите, ако видите змия в града?

Ако това се случи, е добре да не закачате животинчето, а да го оставите да върви по пътя си. После е добре да позвъните на спешния телефон 112, откъдето ще изпратят специалисти от Гражданска защита. Тъй като това изисква време обаче, оттам едва ли ще успеят да пристигнат достатъчно бързо, за да заловят змията, признава Винелина Видолова и допълва, че доста по-ефективни специалистите могат да бъдат, ако влечугото се е появило в двор или в дома ви.

От районната администрация съобщиха също, че в момента работници от общинското предприятие „Градини и паркове“ извършвали коситба на избуялата от дъждовете и влагата трева в парк „Лаута“.

Подобни статии

Top