Знае ли кметът Тотев къде е написано „Под игото“? Явно не! (АУДИО)

Пловдивският кмет Иван Тотев смая днес журналистите,

които го помолиха да поздрави пловдивчани за Деня на Съединението, с твърдението си, че романът „Под игото“ е написан от Иван Вазов под тепетата. Вижте точните думи на градоначалника:

„Посланието, с което свързваме 6-ти септември е именно обединението и аз съм сигурен, че така може да постигнем всичкоАз съм изключително горд, че пловдивчани са в сърцето на тези процеси, които са започнали още с първите възрожденци, първите възрожденски родове, с борбата за църковна независимост. И някак си много естествено приемаме, че Пловдив, като място на всички тези процеси, е резултатирало в това, да бъде място на може би най-важната дата в българската история. Ден, който е достоен да бъде национален празник, ден, в който българският народ взема съдбата си в свои ръце, в който се случват събития, които са немислими с оглед на геополитическата  обстановка в това време. Ден, в който българският народ казва: „Ние искаме да бъдем заедно, да бъдем единни и ден, който е защитен след това по най-добрия начин от българската армия.

И всичко това започва в Пловдив. Всичко това започва в сърцето на един град, който седем години е бил най-богатият град в Княжеството и Източна Румелия, град, в който се е събрала интелигенцията, град, в който Иван Вазов е писал „Под игото“.

Няма как в този ден да не бъда щастлив като кмет на такъв град. Пожелавам много здраве и позитивни мисли. Нека знаем, че обединение можем да постигнем много и да не си го припомняме само на 6-ти септември“. 

Справка от биографията на Иван Вазов в Уикипедия:

В началото на 1881 г. Иван Вазов е избран за председател на Пловдивското научно книжовно дружество и става главен редактор на издаваното от него списание „Наука“ – първото сериозно научно-литературно периодично издание след Освобождението (1878 г.). През 1885 г. Вазов и Величков основават списание „Зора“ – първото чисто литературно списание в България. В Пловдив те съставят и прочутата двутомна „Българска христоматия“, която запознава българския читател с повече от 100 български и чужди автори.

Пловдивският период е извънредно благоприятен за творческото развитие на Вазов. Произведенията му от това време създават основата на българската следосвобожденска литература в почти всички литературни жанрове, очертавайки и редица от класическите ѝ върхове – цикълът от 12 оди „Епопея на забравените“, стихотворенията „При Рилския манастир“, „Българският език“, „Към свободата“, „Не се гаси туй, що не гасне“, „Новото гробище над Сливница“, повестите „Немили-недраги“, „Чичовци“, разказа „Иде ли?“ и др.

След провала на проруския преврат през 1886 г. Вазов, който е активен русофил, заминава през Цариград за Одеса. Там той пише романа „Под игото“, публикуван след завръщането му в България в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“.

Един коментар

  1. Виф написа:

    Цецо гуменката трябваше да му подскаже,ама си трае.

Top