Знаете ли какво е карнизъм? (ВИДЕО)

Знаете ли какво е карнизъм? (ВИДЕО)

Знаете ли какво е карнизъм?

Сигурно не. Но пък повечето от вас са чували и знаят за веганите и тяхната идеология. Карнизмът е идеология, напълно противоположна на веганството.

Самата дума карнизъм е понятие, обозначаващо преобладаващата идеология, която оправдава използването и консумацията на животински продукти и, по-специално, на месо.

Като термин карнизмът е представен през 2001 г. от социалната психоложка д-р Мелани Джой и е разпространен чрез книгата ѝ „Защо обичаме кучета, ядем прасета и носим кожи на крави“ (2009).

Централно място в идеологията намира приемането на яденето на месо като „нормално“, „необходимо“ и „естествено“. Важна черта на карнизма е класификацията само на някои видове животни като храна и приемането на практики с тези животни, които биха били отхвърлени като недопустими и жестоки, ако се прилагат с други видове.

Класификацията е определяна от културните особености. Например кучетата се ядат от някои народи в Източна Азия, но са домашни любимци в Европа и останалите държави. Кравите се ядат, но са закриляни в по-голямата част от Индия, тъй като там са свещено животно.

Според Мелани Джой карнизмът е идеология, която променя начина, по който хората възприемат храната и животните. Тя обяснява, че терминът „карнист“ не е пренебрежителен, а описателен. Точно както термините „будист“, „капиталист“ или „социалист“, които описват човек, който следва определена система от възгледи.

Според Джой, тъй като карнизмът е доминираща идеология, която е останала неназована и невидима, яденето на месо се счита за норма, а не за доброволен акт. Когато яденето на месо не е необходимо за оцеляването или доброто здраве, това се оказва избор, който произтича от изразени или неизразени вярвания.

Оказва се, че всъщност не всички месоядци са карнисти. Карнистите са специални месоядци които изповядват карнистка идеология. Идеология която включва вярванията, че месото и животинските продукти съдържат незаменими вещества, които няма откъде другаде да се набавят.

Според карнистите веганството разболява хората, а животните са създадени за храна и това оправдава убийството им. Още повече, че човекът е на върха на хранителната верига.

Вижте още в следващото видео:

Снимка: veganholistic.com

Подобни статии

Top