Знаете ли, че… Историята на най-популярните обичаи и символи за Великден

Великден е, ето и няколко интересни факти за най-популярните празнични обичаи и символи

Великденските яйца

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

Евреите имали обичай, когато отиват на гости да носят дар на домакина. Ако гостът бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, обагрено в червено като символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. И до днес червеното е най-важният цвят.

Българските обичаи

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика Събота, а броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак за здраве на челата на децата. До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др.

Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи.

Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

1 2

Подобни статии

Top