Знакова сграда в Пловдив се връща към живот

Работата по нейната реконструкция започва след четиригодишна сага с Министерството на културата

Стартира голяма дългоочаквана инвестиция – реконструкция на сградата на кръстовището на улиците „Авксентий Велешки“ и „Иван Вазов“ – бившата централа на Тютюнева фабрика „Родопи“ от времето на социализма. Работата по нейната реконструкция започва след четиригодишна сага с Министерството на културата.

Компанията инвеститор Виктория Сити Център с управител Величко Яков получиха зелена светлина след окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Проектът беше замразен за четири години и пътят до неговото стартиране беше свързан с планове, проекти, преписки, съдебни дела и отворени писма до институции, медии и общественост.

Инвеститорът Виктория Сити Център с управител Величко Яков предвижда да реконструира сградата, да й даде нов живот и тя да стане едно от знаковите места на Пловдив – място, което заслужава. Инвеститорът ще вложи пари, средства, енергия и ресурси, за да реконструира сградата в духа на епохата, в която тя е изградена.

Виктория Сити Център, Величко Яков и архитектурните екипи, с които той работи, имат отличен опит в реконструирането на знакови сгради в Пловдив – това са City Center на Главната улица и сградите на ул. „Бетовен“ №1 и 2. И двете сгради са пример за отлично отношение към знакови архитектурни наследства.

Бившата централа на Тютюнева фабрика „Родопи“ от времето на социализма в момента е в окаяно състояние и е застрашена от самосрутване. Отвън мазилката пада и е заплаха за минаващите пешеходци и децата от близкото училище „Патриарх Евтимий“. Отвътре сградата е като къща от карти – цари разруха, част от таваните и стълбищата са паднали. Сградата не отговаря на никакви съвременни норми за земетръс. В Пловдив има над 300 сгради, които са опасни и сградата на „Авксентий Велешки“ №23 е една от тях.

1 2

Подобни статии

Top