Знакова сграда в Пловдив се връща към живот

Съществуващата сграда не е паметник на културата (не притежава статут на недвижима културна ценност).

Въпреки това инвеститорът и архитектурният екип са се съобразили както с историята и стила на града и квартала, така и със съвременните норми и изисквания. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана към съвременните изисквания за сигурност и функция.

Сградата ще бъде многофункционална. На първо ниво е предвидено изграждане на детски център, конферентни зали, магазини и ресторант. Останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси „Open space“, клас А, а подземното ниво – паркинг за нуждите на сградата и технически помещения. Автор на проекта е арх. Филип Филипов. Стартът на реконструктивните дейности е планиран за есента на тази година, а периодът на изпълнение – за около две години.

„Мотото ни е „автентичен облик – съвременно изпълнение„, споделя Величко Яков, управител на Виктория Сити Център. „Сградата ще бъде красива, в духа на епохата, в която е строена, и в духа на съвременността, в която съществува“, добавя той.

Предвижда се сградата да се реконструира с реинвестиции и кредити. Величко Яков е един от собствениците на месокомбинат „Житница“, собственик на Конна база „Тракиец“, инвеститор в споменатите сгради на Главната и ул. „Бетовен“. Сградата може да стане пример за това как е възможно заедно да работят инвеститор, държава и Община.

„Винаги сме търсили партньорството от страна на институциите – министерство, Община, НИНКН. Вярвам, че разумните и съгласувани инвестиции в сградите на Пловдив, връщането им към живот, трябва да почиват върху духа на добро сътрудничество между бизнеса и държавата“, допълва Величко Яков.

Сградата на ул. „Авксентий Велешки“ 23 ще се върне към живот на фона на печалната гледка с фасадите на изгорелите тютюневи складове и падащите парчета мазилка от рушащите се къщи. Така тя ще бъде част от красиво реконструираните сгради на Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top