Знаменити музиканти от Виенската филхармония идват в Пловдив

Музикантите ще гостуват на юбилейния Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2019 с два концерта

От десетилетия марката „Виенска филхармония“ се е превърнала в образец за най-висока класа, неповторим стил, недостижимо високо ниво и съзвездие от изумителни музиканти в състава си. На 24 и 25 юни 2019 г. Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ ще представи своеобразен цикъл от два концерта на едни от най-изтъкнатите солисти от прочутия оркестър:

На 24 юни от 18.30 ч. соло флейтистът на Виенска филхармония Карл-Хайнц Шютц, считан за топ-флейтист от новото поколение и именитата пианистка Мария Принц, предпочитан сценичен партньор от редица световноизвестни музиканти, ще изнесат рецитал в Малката Базилика;

На 25 юни от 18.30 ч. в Балабановата къща знаменитият ансамбъл WIEN, в чийто състав са Албена Данаилова – концертмайстор на Виенска филхармония, Раймунд Лиси – водач на втори цигулки на Виенска филхармония, Михаел Щрасер – виола, Йозеф Нидерхамер – контрабас и отново Карл-Хайнц Шютц – флейта ще озарят сцената на Фестивала с концерт от най-висока класа.

Концертите се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив,Фондация “Музикартисимо”, Австрийско посолство, Министерство на културата, Фондация “Америка за България”

Карл-Хайнц Шютц

e най-изтъкнатият представител на новото поколение топ-флейтисти. Соло флейтист на Виенска филхармония, той получава музикалното си образование в Landeskonservatorium във Vorarlberg при Eva Amsler, в Conservatoire National Supérieur de Musique в Лион при Philippe Bernold, и при прочутия Aurèle Nicolet в Швейцария. Лауреат е на редица национални младежки конкурси. През 1998 става лауреат на Международен конкурс „Карл Нилсен” в Одензе, Дания, а през 1999 прибавя към тази победа първото място на Международния конкурс за флейтисти в Краков.

Той е професор по флейта в Тhe Musik und Kunst Privatuniversitätвъв Виена и гост-професор на няколко други консерватории. Води майсторски класове в Европа, като същевременно записва активно, специално за CAMERATA TOKYO, където е реализирал CD-та с опуси на Моцарт, Прокофиев и Брамс. Съвместно с The Academy of St.Martin in the fields, под диригентството на Сър Невил Маринър, издава за CHANDOS албум, озаглавен „20th centuries concerto grosso”. Карл Хайнц Шютц е артистичен директор на HORIZONTE Landeck.

1 2

Подобни статии

Top