„Зоопарк“ – Пловдив престава да съществува, довършването на зоокъта – неясно кога

Общинското предприятие се влива в ОП „Зооветеринарен комплекс“

Общинското предприятие, което бе създадено специално зарадо Зоологическата градина на Пловдив бе ликвидирано днес. С решение на общинските съветници ОП „Зоопарк“ престава да съществуа от 1 юли и от тази дата насетен става част от ОП „Зооветеринарен комплекс“.

Припомняме, че ОП „Зоопарк“ се появи като отделна структура също с решение на ОбС от 17 март 2016 година с цел – поддръжка и стопанисване на пловдивската зоологическа градина, която пък към настоящия момент – или 4 години по-късно, не е довършена, а някои от вече изградените съоръженията започват и да се рушат.

Самото общинско предприятие не може да придобие лиценз за дейност, защото лиценз се получава след завършване на обекта. Зоопаркът, обаче, е далеч от акт 16, а според заключенията на общинска комисия, създадена със заповед на кмета през февруари, „евентуалното подновяване на строително-монтажните дейности изисква по-дълъг срок за изпълнение“ и това ще забави издаването на акт 16 и респективно – получаването на лиценз. В същото време „Зоопарк“ – Пловдив акумулира бюджетни средства, без да упражнява дейност.

Затова и – цитирам, „предвид обстоятелството, че в обозримо бъдеще Зоопаркът няма да започне да упражнява дейността, за която е създаден“ и след анализ на икономическата целесъобразност се предлага за гласуване преобразуването му чрез вливане в ОП „Зооветеринарен комплекс“, който да стане правоприемник на дейността и цялото имущество на зоопарка.

Що се отанся до самия зоопарк, то кметът Здравко Димитров обясни в кулоарите на местния парламент, че трябва да бъде представен доклад за състоянието на обекта и средствата, нужни за довършването му. При всеки случай – по думите на Димитров, настоящата обществена поръчка ще бъде прекратена и ще се обяви нова за избор на фирма, която да финализира строежа. Кога, обаче, ще стане поселдното, неяснотата остава пълна.

Подобни статии

Top