Зрелищни възстановки и оригинални антични и средновековни оръжия в парк „Лаута“ днес и утре

Зам.-кметът Анести Тимчев даде старт на тридневния фестивал „Пловдив – древен и вечен“

С възстановки на  зрелищни гладиаторски битки на Римския стадион започна тридневният фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”, който бе открит  снощи официално от зам.-кметът на Община Пловдив Анести Тимчев.

„Ние не знаем, кои са били тези хора, които са стъпвали по улиците на древния град, но знаем, че са обичали изкуството и науките, имали са афинитет към красиво, обичали са своя град и са искали да изградят една силна държава, да оставят  назад във времето добри традиции и закони“, заяви при откриването Анести Тимчев.

Той благодари на всички участници, които отделят от времето си, за да съхранят и съживят историята на един от най-древните живи градовете в Европа и света.

„Във времето остават имената само на онези хора, които мислят какво ще оставят след себе си, излизайки извън грижата за себе си“, подчерта още зам.-кметът и пожела успех на форума.

Стотици пловдивчани бяха дошли за откриването и аплодираха участниците в програмата – античния ритуал за призоваване на благосклонността на боговете, танцовия спектакъл „Раннохристиянско кръщение”, средновековна музика в изпълнение на групите „Фрея” и „Spirital Seasons”. Най-впечатлени бяха децата по време на  рицарския бой Pro fight triatlon – дуел, който бе организиран от Петър Владов, шампион от турнири у нас и в чужбина.

1 2

Подобни статии

Top