Звезден дъжд ни чака тази нощ - DC news

Звезден дъжд ни чака тази нощ

Всяка година едно от най-популярните астрономически събития са Персеиди.

Пикът на метеоритния поток ще бъде тази вечер, а зрелището ще бъде впечатляващо.

Тази година събитието се случва по новолуние и Луната ще залезе преди появата на Персеидите след полунощ. Това ще позволи на всеки, който реши да се полюбува на дъжда от падащи звезди, да го направи без светлината от нашия спътник да му попречи.

Персеидите са впечатляващи и с това, че често се наблюдава падането на големи метеори – гледка, която се запечатва в съзнанието за цял живот, тъй като следата от огненото кълбо може да остане на небето в продължение на минути.

На небето ще се виждат също Марс (като червеникава звезда по-близо до хоризонта) и Сатурн (като ярка бяла звезда). За точното им местоположение, както и за лесно откриване на съзвездията, може да използвате някое от приложенията за мобилен телефон, създадени с тази цел.

Какво представляват Персеидите

От 17 юли до 24 август Земята преминава през пътека от прах, частици и лед, оставена от кометата Суифт-Тътъл. Нейното ядро е с диаметър 26 км и последно е преминала покрай нашата планета през 1992 г.

Следващата ни среща ще бъде през 2126 г. Но всяка година ние си припомняме за нея, преминавайки през прашната пътека, която кометата оставя след себе си. При сблъсъка си със земната атмосфера, тези частици изгарят с красив блясък, а ние ги наблюдавамзе като падащи звезди.

Тази година, в пика на Персеидите ще се наблюдават около 60-70 метеора в час, т.е. на всяка минута ще може да виждаме по една падаща звезда.

Снимка: pixabay

Подобни статии

Top