Звукова инсталация превръща шума на града в концерт

Артист „превежда“ картини в ноти като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Звукова инсталация ще превърне шума от река Марица и движещите се хора в  Пловдив в музика този четвъртък – 15 ноември. Международните артисти Матей Франк и Фанис Гиолес ще използват музикалната скулптура „Монолог“, за да уловят ритъма на града като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Инсталацията  „Монолог“ ще бъде разположена от 15:00 часа на брега на река Марица до моста на бул. „Цар Борис III Обединител“. Чрез устройството публиката ще може да слуша звуците на реката. Вдъхновението за звуковата инсталация идва от  подобни машини, използвани като акустични локатори за търсене на вражески самолети.  Звуковата разходка ще продължи в 18:00 часа в новото пространство за култура СКЛАД в Тютюневия град, авторът ѝ Матей Франк ще разкаже за работата и престоя си в Пловдив.

Час по-късно Фанис Гиолес ще направи импровизиран концерт със звуците на града и неговите жители, който ще може да се чуе през „Монолог“. В изпълнението ще бъдат „преведени“ картини от случайни пловдивчани в ноти. Визуалното изкуство ще се превърне в музикално и рисунките, събирани през последната седмица в различни точки на града, ще могат да бъдат чути. Проектът му „The City Composing“ („Градът композира“) е реализиран в Стокхолм, Талин и Хамбург.

Артистите гостуват за две седмици в Пловдив в рамките на резидентната програма ADATA AiR,  която предоставя възможност за творчески престой в града в контекста на Европейска столица на културата 2019 и се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. Целта на програмата е да предостави възможност на творци от различни точки на Европа да работят на територията на Пловдив и това да им послужи за формиране на проектно предложение, свързано със спецификите на местния градски пейзаж. Избрани проекти ще бъдат подкрепени за реализация на различни открити пространства през следващата година.

Подобни статии

Top