Отбелязваме Международния ден на хората със синдром на Даун

Кампания по вземане на кръв за неинвазивния пренатален тест – Пренатест (пакет Пренатест 1 – Синдром на Даун) организира Lifecodexx, Германия, съвместно с НМ Дженомикс  в 7 града в България. Кампанията е по повод Международния ден на хората със Синдром на Даун – 21 март.

Датата 21 март не е случайна – тя символизира наличието на трета хромозома в 21-вата хромозомна двойка, откъдето произлиза и другото наименование на Синдрома – Тризомия 21. Вече 10 години на тази дата в цял свят се организират събития, които имат за цел да повишат обществената информираност за Синдрома на Даун и да допринесат за подкрепата и защитата на правата на живеещите с него.

Пренатест дава възможност от деветата седмица на бременността да се получи информация за състоянието на плода по отношение на наличието или отсъствието на бройни аномалии в определени хромозомни двойки – Синдромите на Даун, Патау, Едуардс, Търнър, Клайнфелтър, свръхмъж и свръхжена. Тестът е неинвазивен, което означава, че материалът за изследването е венозна кръв от бременната и поради това – напълно безопасен за майката и плода. Изследването се основава на факта, че в кръвта на бременната циркулира фетално (бебешко) ДНК и то може да бъде открито дори няколко часа след раждането. Пренатест е валидиран за едноплодна и многоплодна бременност, след приложени техники по асистирана репродукция и е с точност над 99,8%.

Отглеждането на дете със Синдром на Даун изисква предварителна подготовка от страна на семейството, а също възможността за информиран избор и навременно запознаване с предстоящите трудности е право на всеки човек.

Изследванията ще бъдат на преференциални цени.

Кръвни проби ще бъдат вземани в следните градове в страната:

София – лаборатория Бодимед, ул. „Бузлуджа“ 24, 9:00 – 12:00 ч.
Пловдив – лаборатория Бодимед – ул. Захари Стоянов 94А, 9:00 – 12:00 ч.
Стара Загора – лаборатория Бодимед, ул. „Васил Левски“ 54, 9.00 – 12.00 ч.
Варна – лаборатория Кандиларов, ул.“Габрово“ 17, 9.00 – 12.00 ч.
Русе – лаборатория Здраве, ул. „Николаевска“ 66, 9.00 – 11.00 ч.
Плевен – лаборатория Цибалаб, ул.“ Георги Кочев“ 39, 9.00 – 11.00 ч.
Благоевград – лаборатория Унидиамед, ул. „Мара Бунева“ 4, 9.00 – 11.00 ч.

Резултатите от теста се получават за 10 работни дни (вариант Стандарт).

Кампанията на 21 март включва пълно обслужване на пациента – вземане на кръв, специализиран сет за анализ на фетално ДНК, транспорт на кръвната проба, изработване на изследването за тризомия 21 (Синдром на Даун), определяне на пола на бебето, връщане на резултат, изготвяне на персонална генетична консултация, предоставяне на резултата и становището на посочен от пациента специалист.

Снимка: novini.bg

Подобни статии

Top